|
Stan dróg i ocena robót drogowych |
| Autor |
Wiadomość |
Merii
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: Centrum
rutki: 2021 Piw: 57
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007 Stan dróg i ocena robót drogowych
|
|
|
Szukałam jak już coś takiego było to przepraszam nasze władze na forum
A teraz przejde do tego o co mi chodzi, mam dwa pytania, problemy
otóż nasza dwupasmówka która jest robiona, hmm według mnie pozostawia dużo do życzenia, w niektórych miejscach droga schodzi do środka, wystają guliki no gdzie ludzie, nie na takiej drodze , powstają już pierwsze ślady kolein, tak szybko , jak jest ulewa to w niektórych miejscach "nowej drogi" zamiast strumienie wody spływać na boki ulic to po ulicy potoki pływają. Kto odbiera potem takie drogi I pewnie powstaje protokół odbioru bez zastrzeżeń, no sory ale jak tak już się dzieje to ta droga znowu się rozleci w szybkim czasie ...
Druga rzecz to nie podoba mi się robota drogowa na Al. Korfantego ostrzeżenie o zwężeniu drogi jest w miejscu gdzie właśnie tą drogę robią, no tak auta sobie jadą a nagle stop gwałtowne hamowanie, i wymijanie się żeby w kogoś nie wjechać, już wczoraj tak było jak jechałam do pracy, ale dzisiaj już mi ciśnienie dźwigło, słabo oznaczone zero wyobraźni...
sory za wykrzykniki ale jestem zbulwersowana i musiałam się gdzieś wyrzyć |
| Ostatnio zmieniony przez rutek Pią 16 Paź, 2009, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Adi
Starszy forumianin

Dzielnica miasta: Zaborze
rutki: 163 Piw: 5
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007
|
|
|
Co do pierwszej częśći posta to informuję, że to nie jest jeszcze ostateczena warstwa asfaltu, będzie jeszcze jedna i wszystko powinno być ładne równe. Piszę powinno bo to różnie z tymi firmami bywa.
Odnośnie drugiego problemu to wystarczy jeden telefon na Policję, że coś nie tak jest tam z oznakowaniem, jest niebezpiecznie i może dojść do wypadku. Powinni zareagować. |
|
|
|
 |
jobe1979
Mieszkaniec Zabrza

rutki: 255 Piw: 9
|
Wysłany: Czw 12 Lip, 2007
|
|
|
no zobaczymy jak to bedzie z ta ostatnia warstwa asfaltu ale watpie bo po co zmieniali organizacje ruchu na drugi pas to jest troche dziwne
i tu by sie przydala reakcja a raczej wypowiedz jednego z asfalciarzy
a co do al. korfantego to.... tam wiele pozostawia do zyczenia szkoda gadac tam oprocz policji powinni wyslac nadzor nie wspominajac o bhpowcach. |
_________________ niech moc bedzie z wami |
| Ostatnio zmieniony przez jobe1979 Czw 12 Lip, 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tom
Obywatel Zabrza

rutki: 2705 Piw: 29
|
|
|
|
 |
luk
Obywatel Zabrza

rutki: 1301 Piw: 68
|
|
|
|
 |
If
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: os.Janek
rutki: 956 Piw: 17
|
Wysłany: Sro 14 Sty, 2009
|
|
|
| przy kopalni Guido kopali i tylko zasypali dziury :/ porażka ... |
_________________ http://mr-au.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
RED
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: Helenka
rutki: 3868 Piw: 19
|
|
|
|
| If napisał/a: | | przy kopalni Guido kopali i tylko zasypali dziury :/ porażka ... |
Daj spokój...nie da się tamtędy jechać! Mój biedny samochód...Jakby tamtędy jeździł jakiś boss z Zarządu Dróg Miejskich codziennie do pracy to by połatali te dziury jak należy i to szybko-a tak! Masakra... |
_________________ Święty Krzysztof jeździ z Tobą tylko do 120 km/h. Przy większych prędkościach swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi. |
|
|
|
 |
dratewka
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: Rokitnica
rutki: 3813 Piw: 69
|
|
|
|
póki co jeżdżę busami, ale korki są olbrzymie - pracuję 5 rok i takich nie było nigdy, ale cóż.... budujemy się, bynajmniej teoretycznie |
_________________ |
|
|
|
 |
rutek
Administrator

rutki: 3630 Piw: 103
|
|
|
|
| Kod: | | Kierowcy muszą uzbroić się w cierpliwość, bo prace na ul. Paderewskiego potrwają do sierpnia. |
orzeszkur**jegomać,
chyba ich pogięło |
_________________ Zmiany, zmiany, zmiany. |
|
|
|
 |
Tom
Obywatel Zabrza

rutki: 2705 Piw: 29
|
|
|
|
| Do sierpnia.. i to jeśli nie będzie opóźnień czy innych niespodzianek tak jak to pisało że już są miesiąc do tyłu...;/ |
|
|
|
 |
luk
Obywatel Zabrza

rutki: 1301 Piw: 68
|
|
|
|
 |
lamor
Obywatel Zabrza

rutki: 855 Piw: 108
|
|
|
|
| dratewka napisał/a: | budujemy się, bynajmniej teoretycznie |
bynajmniej????? Czyli nie budujemy teoretycznie???? |
|
|
|
 |
Nemo
Obywatel Zabrza

rutki: 4145 Piw: 166
|
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009
|
|
|
| If napisał/a: | | kopali i tylko zasypali dziury |
robią tak w wielu miejscach w mieście gdzie remontują tą kanalizacje i zazwyczaj świadczy to o tym, że wcale jeszcze nie skończyli i wkrótce znowu będą coś tam robić. |
_________________ Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. (Stanisław Lem) www.nemo1125.blogspot.com |
|
|
|
 |
lamor
Obywatel Zabrza

rutki: 855 Piw: 108
|
|
|
|
Dokładnie. Wymiana kanalizacji pociąga za sobą również remonty dróg i chodników. Aby położyć ciagi kanalizacyjne i wodociagowe trzeba rozebrać generalnie cała nawierzchnię. Dodatkowo w wielu miejscach nastąpi równiez wymiana torowiska tramwajowego i sieci trakcyjnej. Niektóre skrzyzowania zostana lekko przebudowane.
Najgorsze jest to, że firmy które przystapiły do robót na podstawie przekazanych projektów, po odkryciu nawierzchni odkryli całkowicie inny stan aniżeli widniał w projektach. Kable energetyczne WN i NN stare rury gazowe i wodociagowe całkowicie odbiegają od stanu jaki został przedstawiony w projektach. To niestety wymaga weryfikacji i nanoszenia poprawek w projektach i podkładach geodezyjnych ----> czas, czas, czas!!! Cała inwestycja jest współfinansowana przez środki z Unii Europejskiej, więc organizacja robót i jej rozliczanie nie odbywa sie według przepisów naszych a na podstawie tzw. Czerwonego FIDIC'a, co dodatkowo pociaga za sobą ogromne straty czasu. Co do dziur które sa "tylko zasypane" to niestety tak musi być, bo drgania jakie przenosi za sobą ruch samochodowy powoduja ubijanie sie gruntu i jego osiadanie w miejscach np. szkód górniczych praktycznie wystepujących na terenie całego Zabrza. Gdyby Wykonawcy położyli nawierzchnie asfaltową na świeży grunt (nawet ubity do stopnia spoistości 1) to po niedługim czasie po prostu nawierzchnia zaczełaby siadać. Ponadto sprawy czesto sie przeciagają z uwagi na samych mieszkańców. Niektórzy wietrząc interes nie wpuszczają wykonawców do budowy np: przykanalików i przyłaczy na terenie swoich działek żądając niebotycznych sum odszkodowania. W momencie gdy po odkryciu np: kabla energetycznego okaże się że jest on ułożony w miejscu gdzie ma przebiegać nowy kolektor kanalizacji sanitarnej np: fi 350 to trzeba wystąpić do właściciela tego kabla (WATENFALL) o stanowisko, a to trwa tygodniami.
Generalnie musimy kochani jeszcze pocierpieć i to dłuuuugo
Pozdrawiam |
|
(1)
|
|
 |
If
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: os.Janek
rutki: 956 Piw: 17
|
|
|
|
| Nemo napisał/a: | | If napisał/a: | | kopali i tylko zasypali dziury |
robią tak w wielu miejscach w mieście gdzie remontują tą kanalizacje i zazwyczaj świadczy to o tym, że wcale jeszcze nie skończyli i wkrótce znowu będą coś tam robić. |
ty mnei nawet nie denerwuj :/ |
_________________ http://mr-au.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
|
|