Forum Mieszkańców Zabrza  

Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: drogi, roboty

Stan dróg i ocena robót drogowych
Autor Wiadomość
BTN 
Mieszkaniec Zabrza

Dzielnica miasta: Centrum

rutki: 267
Piw: 12
Wysłany: Sob 30 Sty, 2010   

Born_stubborN napisał/a:
bosman podczas sztormu.

OT. Bosman kiwie sie nie tylko podczas sztormu :)

koszi 
Forumowicz

rutki: 53
Wysłany: Sob 06 Lut, 2010   

OT2: bosman sie nie kiwa. On stoi prosto, to pokład sie kiwa.

BTN 
Mieszkaniec Zabrza

rutki: 267
Piw: 12
Wysłany: Nie 07 Lut, 2010   

Słynny odcinek ul. Wolności od skrzyżowania Stalmacha/Wolności aż do świateł z Monte Cassino - to kpina. Dalej - rozjebany asfalt na Brysza (na wysokości ul Wandy), jak i cała Brysza do świateł z 3go Maja - koleiny, wertepy (od dawien dawna). Ulica Bytomska w Biskupicach - koleiny, wgłębienia na studzienki kanalizacyjne; wielkie wyrwy na lokalnych drogach osiedlowych; prawy pas na ul DeGaulle'a (dojazd do świateł z Wolności) - ogromne wybrzuszenia, lepiej unikać lewego pasa lub jechać zachowawczo 20km/h. I tak można wymieniać jeszcze troszkę. Gdy zima już ustąpi na dobre stan obecnych dróg jeszcze bardziej się pogorszy i wtedy nie będa potrzebne w Zabrzu żadne ograniczenia bo nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie po tych beznadziejnych drogach jechał szybko.

rencistka 
Mieszkaniec Zabrza +

Dzielnica miasta: Mikulczyce

rutki: 244
Piw: 2

A czy ktoś z Was jechał "nowymi" drogami w Mikulczycach ? Przejedźcie się Wawrzyńca przedtem był asfalt teraz kostka, przedtem wyrwy teraz nierówno położone i z mnóstwem pokryw kanalizacyjnych. Jak były kałuże tak są dalej choć teoretycznie nie powinny być. Jedzie się jak po grudzie. W innych miejscach nie jest lepiej. Tam gdzie pozrywano asfalt położono kostkę nierówno a tych pokryw kanalizacyjnych jest tyle że nie wiem do czego one są potrzebne. Przedtem były ale nie tak dużo. Wszędzie kostka położona nierówno i myślę że po zimie będą zapadliska. Mam nadzieję że to obejmuje gwarancja i będą poprawki. A że można coś takiego z kostki położyć na ulicy dobrze niech świadczy ulica Nowodworska która jest wyłożona kostką już nie pamiętam od ilu lat, jeździ nią bardzo dużo aut i jest w o wiele lepszym stanie niż te położone w ubiegłym roku.

jerry 
Forumowicz

rutki: 11

Zabrze - Kończyce, dłuugi remont kanalizacji i co? Wystarczy przejechać się od autostrady do centrum. To jakaś kpina, setki studzienek wybudowanych tak, że nie sposób ich ominąć.
Większość już pozapadana tak, że jak jedziemy to jest non-stop DUP_DUP.
Kto odpowiada za taki "remont"?
Kupa kasy poszła, na wiosnę mamy pewne zamknięcie tej drogi bo w ramach gwarancji trzeba będzie te studzienki naprawić a i tak to nic nie da kiedy tysiące aut dziennie jeżdżą po tych studzienkach.
A wystarczyło aby jakiś mądry projektant umiejscowił je tak aby były w środku pasa ruchu.
Byłaby możliwość aby brać je między koła i nie najeżdżać.
No ale cóż, na dobrych projektantów miasta widać nie stać i przez to mamy kolejny bubel.

jobe1979 
Mieszkaniec Zabrza

rutki: 255
Piw: 9

gwarancja to na ogol 2 lata no chyba ze opiekun drogi skroci termin. co do omijania studzienek to tylko i wylacznie wina projektanta. w innych krakach kanalize robi sie w chodnikach ( w razie awari rozkop chodnika a nie polowy jezdni) a na jezdnie wypuszcza sie tylko studzienki przy kraweznikach odplywowe...

ale jest bardzo madre powiedzenie Polak madry po szkodzie...
dopoki ktos z UM nie urwie kola zawieszenia itd dalej tak beda budowac niestety

Born_stubborN 
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: os.Mł.Górnika

rutki: 580
Piw: 53

jobe1979 napisał/a:

No to droga z Kończyc będzie zrobiona za kilka miesięcy, a o Biskupicach i Os. Młodego Górnika wszyscy zapomną. A sytuacja na osiedlu jest o tyle ciekawa, ze studzienki są położone 5 cm poniżej poziomu asfaltu.

A tak z ciekawostek - wraz z remontami pojawiły się na drogach dojazdowych do osiedli znaki Zakazu Ruchu z adnotacją: Nie dotyczy dojazdów koniecznych. I teraz nie wiem czy odwiedzanie matki jest konieczne czy niekonieczne.

bzyq_74 
Forumowicz +

rutki: 114
Piw: 4

jobe1979 napisał/a:

Jak jaśnie naszej panującej MMS w służbówce urwie się kółko to może wtedy ktoś to poprawi.
Inspektor nadzoru powinien się conajmniej wstydzić, jak nie zapłacić kary i zagonić do poprawienia fuszerki.

Born_stubborN napisał/a:

A tak z ciekawostek - wraz z remontami pojawiły się na drogach dojazdowych do osiedli znaki Zakazu Ruchu z adnotacją: Nie dotyczy dojazdów koniecznych. I teraz nie wiem czy odwiedzanie matki jest konieczne czy niekonieczne.

Ja takie zakazy olewam, przecież nie będę dylał piechty kilkaset metrów :lol:

rencistka 
Mieszkaniec Zabrza +

Dzielnica miasta: Mikulczyce

rutki: 244
Piw: 2
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

Na Mikulczycach remont zakończony i ktoś pracę odebrał więc nie wiem czy nie zauważyli przy odbiorze robót fuszerek ??? Tak jest na pewno we wszystkich miejscach gdzie się zakończyły prace.

Born_stubborN 
Obywatel Zabrza

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

rencistka napisał/a:
Na Mikulczycach remont zakończony i ktoś pracę odebrał więc nie wiem czy nie zauważyli przy odbiorze robót fuszerek ??? Tak jest na pewno we wszystkich miejscach gdzie się zakończyły prace.

Lepiej nie zauważyć fuszerki, niż zauważyć wypowiedzenie.

rutek 
Administrator

rutki: 3630
Piw: 103
Wysłany: Sro 17 Lut, 2010   

jerry napisał/a:
Zabrze - Kończyce, dłuugi remont kanalizacji i co? Wystarczy przejechać się od autostrady do centrum. To jakaś kpina, setki studzienek wybudowanych tak, że nie sposób ich ominąć.

Kpiny ? to za mało. Debilizm - to odpowiednie słowo.
Dzisiaj, wracając z pracy jak co dzień, niczym Alberto Tomba omijając studzienki kanalizacyjne, postanowiłem je z grubsza policzyć.

Sam nie wierzę, że jest aż ich tyle. Na krótkim odcinku ulicy Padarewskiego, około 1300 metrów naliczyłem ich 95.
I to tylko na pasie w kierunku do Zabrza.

Debilizm i kretynizm. Co gorsze nikt nie wyciągnie konsekwencji z tego typu sytuacji.

wilcz3k 
Obywatel Zabrza

rutki: 679
Piw: 9
Wysłany: Czw 18 Lut, 2010   

Ja mam takie pytanie, bo moze jest tu jakis specjalista, jakis czas temu był remont tarnopolskiej w mikulczycach od skrzyżowania z chopina do stawów, jakim cudem na tym odcinku jest tyle studzienek i dlaczego połowa z nich jest w kupie, niekiedy 3 koło siebie w odstępie 30cm i każda w inną stronę a nie w linii prostej, jakim cudem i po co? nie moga robic tych studzienek tak zeby je brac miedzy koła? :|

Ola 
Starszy forumianin

rutki: 205
Piw: 3

Narobią ich tyle, nikt nie wie po co, jak i dlaczego a potem i tak muszą je przetykać bo się coś zapycha. Dziś np. na Wolności (na wysokości Monte Cassino) stało takie duże autko ze spuszczoną rurą do kanalizacji.

lamor 
Obywatel Zabrza

rutki: 855
Piw: 108

wilcz3k napisał/a:
dlaczego połowa z nich jest w kupie, niekiedy 3 koło siebie w odstępie 30cm

Ponieważ obok siebie są prowadzone rury kanalizacji sanitarnej i kanalizacji deszczowej. Z każdego rurociągu biegnie przyłącze do danego odbiorcy. Na każdym przyłączu jest studzienka, stąd tyle studzienek obok siebie.

Born_stubborN 
Obywatel Zabrza

Wysłany: Pią 19 Lut, 2010   

Spoko spoko. Za kilka lat będą tam upychać światłowody, to może niektóre fuszerki naprawią. Więc cierpliwości drodzy Zabrzanie :)

Odpowiedz do tematu