|
Ludzie bezdomni |
| Autor |
Wiadomość |
Tom
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: Centrum
rutki: 2705 Piw: 29
|
Wysłany: Pon 28 Lis, 2005
|
|
|
| Najgorsze jest to że teraz coraz częscij będzie to słychac ponieważ idzie zima i się zaczyna sezon grzewczy... a najwięcej zaczadzeń będzie jak zawsze wsród osób bezdomnych ktorzy sie grzeją w jakiś domkach na działkach gdzie nie ma żadnych atestów kominiarza itd. i gdzie instalacja grzewcza jest nie szczelna.. |
|
|
|
 |
Savio
Moderator

rutki: 1459 Piw: 27
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 2005
|
|
|
Dla informacji:
W dniu 17 listopada 2005 roku w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim uruchomiono telefon całodobowy bezpłatny dla bezdomnych
0800-245-000 |
_________________ Gość - super, że tu jesteś |
|
|
|
 |
OCZY
Obywatel Zabrza

rutki: 3425 Piw: 61
|
Wysłany: Sro 30 Lis, 2005
|
|
|
| Ale po co oni mają tam dzwonić bo nie kumkam? |
|
|
|
 |
Savio
Moderator

|
|
|
|
| po pomoc OCZY, po pomoc. Zaczął się okres zimowy i zwiększono "nakładay" na takich ludzi. |
|
|
|
 |
OCZY
Obywatel Zabrza

|
|
|
|
Co to znaczy po pomoc? To znaczy że jak zadzwonią to dostaną co, mieszkanie? Czy bułkę ze smalcem? Czy buty? Nie ma to jak organizowac pomoc dla bezdomnych przez uruchomienie numeru telefonu bezpłatnego....chyba za te pieniądze lepiej byłoby zorganizować im spotkanie świąteczne z talerzem ciepłego jedzenia....to by sie bardziej ucieszyli, niz z telefonu....Nie znam bezdomnego który by zechcial zadzwonic pod ten numer, to są ludzie którzy maja w sobie jednak wiele dumy i dużo blokad psychicznych...no, ale urzędasy wiedza lepiej, jak zwykle |
|
|
|
 |
Savio
Moderator

|
|
|
|
Nie wiem dlaczego zaczynasz na forum wszystko negować...
To się chyba klimakterium nazywa czy jakoś tak... (bez urazy)
Telefon jest po to, żeby dowiedzieli się gdzie mogą przenocować lub coś zjeść ciepłego. Zajmujesz się działalnością pomocową dla zwierząt więc nie rozumiem Twojego stosunku do pomocy takim ludziom... |
|
|
|
 |
Everlast
Moderator

Dzielnica miasta: Helenka
rutki: 1927 Piw: 71
|
|
|
|
OCZY ty znowu nic nie rozumiesz. Podany telefon stanowi pomoc dla bezdomnych. Chodzi o to, że jesli bezdomny nie wie co ze soba zrobić, jest mu zimno, nie ma gdzie się przespać to zadzowni a wtedy zostanie wypytany skąd jest i skierowany do odpowiedniego schroniska dla bezdomnych. ja myslę, ze to dobry pomysł, ale ... decyzja nalezy jedynie do ludzi bezdomnych.
Zaznaczam, ze w kazdym schronisku panują pewne zasady m.ni. takie jak : powrót do schroniska o godz. 21.30, zakaz przychodzenia do schroniska pod wpływem alkoholu, zakaz sprowadzania sobie kolegów. Zakazy te mają na celu utrzymanie porzadku w danym obiekcie. jednak własnie one powodują to, ze wielu bezdomnych NIE decyduje się na pobyt w takich miejscach. |
|
|
|
 |
OCZY
Obywatel Zabrza

|
|
|
|
Nie zajmuje sie tylko pomoca dla zwierząt...zacznijmy od tego. Do klimakterium to bliżej Tobie mój drogi, niż mnie, i wszyscy dobrze o tym wiemy A że akurat poruszane sa tematy które wedle mojego systemu wartości i moralnego kręgosłupa powinny być zanegowane - dokonuję tego
Wracając do bezdomnych - ten kto twierdzi że bezdomy zadzwoni się zapytac gdzie jest noclegownia - NIGDY, ale to NIGDY nie znał bezdomnej osoby...to jest po prostu żenada...czy wy wiecie co jest priorytetem dla tych ludzi?
Oni nie chcą mieć nic wspolnego z urzędami, i urzędnikami - bo obwiniają tych ludzi za to że nie potrafili im pomóc (nie twierdzę że maja rację), nie ufają nikomu, tylko ludziom którzy sa w podobnej sytuacji jak oni. Więc wieści o noclegowniach, darmowych posiłkach wśrod bezdomych rozchodzą się raczej TYLKO poczta pantoflową....juz widze jak bezdomny idzie na pocztę skorzystac z telefonu żeby sobie zadzwonic do ciepłego biura w urzędzie wojewódzkim i spytac sie kaj może dostac darmowa zupa albo miejsce do spania |
|
|
|
 |
Savio
Moderator

|
Wysłany: Czw 01 Gru, 2005
|
|
|
| ... nic nie powiem ... |
|
|
|
 |
OCZY
Obywatel Zabrza

|
|
|
|
A szkoda, bo po to jest ten temat żeby wyrazić swoją opinię |
|
|
|
 |
Savio
Moderator

|
|
|
|
Ja już się wypowiedziałem . |
|
|
|
 |
dratewka
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: Rokitnica
rutki: 3813 Piw: 69
|
|
|
|
a ja mysle ze dobrze ze taki numer jest!! pomoc czeka a kto z niej skorzysta to juz jego wybór... człowiek jest wolna istota i co zrobi z tą wolnościa to jego sprawa jesli ktos jest bezdomny to pasuje mi wylegiwanie sie na dworcu -prosze bardzo, ale to oznacza ze nie chce (lub nie ma sil) aby zmienic swoj stan, tyle!!
a ciepły posilek na swieta?? organizuje sie chyba cos takiego czesto przy roznych parafiach |
_________________ |
|
|
|
 |
Sexy
Obywatel Zabrza

Dzielnica miasta: Zaborze
rutki: 2480 Piw: 10
|
|
|
|
z kazdej pomocy trzeba korzystac i dobrze ze takowa jest czesto jednak bezdomni o niej nie wiedza... |
_________________ ...If YoU WaNnA FlY So HiGhT YoU MuSt TrY LiKe I TrY...
I Co Teraz Zabrzanie |
|
|
|
 |
OCZY
Obywatel Zabrza

|
|
|
|
| Pomoc tego rodzaju to jest nic innego niż uspokajanie sumień władz miast... |
|
|
|
 |
Everlast
Moderator

Dzielnica miasta: Helenka
rutki: 1927 Piw: 71
|
|
|
|
tak samo jak dofinansowanie schronisk dla bezdomnych zwierząt.
I chyba zdajesz sobie sprawę, ze nie jeden " burek " woli chadzać bezdomnie aniżeli być złapanym przez hycla i być umieszczonym w schronisku. |
|
|
|
 |
|
|